Veelgestelde vragen

Wat zijn kosten koper (k.k.)?

Als jij samen met ons op zoek bent naar een woning, ben je het begrip kosten koper (k.k.) vast tegengekomen. Je vraagt je af, wat zijn kosten koper?

Kosten koper zijn extra kosten bovenop de aankoopprijs van je nieuwe woning, zoals de overdrachtsbelasting, notariskosten, hypotheekadvieskosten en registratiekosten.

  • De overdrachtsbelasting bedraagt momenteel 2% van de aankoopprijs voor woningen.
  • Notariskosten variëren meestal van €500 tot €1.500 en dekken het juridische werk dat je nodig hebt voor de overdracht van je woning.
  • Kosten voor hypotheekadvies variëren per hypotheekadviseur.
  • Registratiekosten dekken de kosten van het registreren van de eigendomsoverdracht bij het kadaster en bedragen meestal enkele honderden euro’s.

In totaal kunnen de kosten koper oplopen tot 5-6% van de aankoopprijs van je nieuwe woning. Stel dat je nu samen met ons een woning wil aankopen in Almere met een aankoopprijs van € 300.000,-, dan zijn je kosten koper € 15.000,-.

Ben jij benieuwd naar de actuele kosten koper? Bekijk dan ons blog over de kosten koper in 2023.

Wat is een overbruggingshypotheek?

Stel dat je een nieuwe woning in Almere of Hilversum koopt en dat je je oude woning in Amsterdam nog niet hebt verkocht. Dan heb je een overbruggingshypotheek nodig. Een overbruggingshypotheek is een tijdelijke hypotheek die je afsluit als je een nieuwe woning wilt kopen voordat je de oude woning hebt verkocht.

Het bedrag dat je kunt lenen is afhankelijk van de overwaarde van de oude woning en de verwachte verkoopprijs. De rente op een overbruggingshypotheek is over het algemeen hoger dan op een gewone hypotheek.

Het is belangrijk om te weten dat een overbruggingshypotheek een tijdelijke oplossing is en dat de kosten hoger kunnen uitvallen dan verwacht. Zorg er daarom voor dat je goed geïnformeerd bent voordat je een overbruggingshypotheek afsluit.

Hoeveel overdrachtsbelasting moet ik betalen?

Sommige klanten vragen zich af hoeveel overdrachtsbelasting zij moeten betalen bij de aankoop van hun nieuwe woning.

Sinds 2021 zijn de tarieven van de overdrachtsbelasting gewijzigd. Als je een woning koopt en deze zelf gaat bewonen, betaal je eenmalig 2% overdrachtsbelasting over de aankoopprijs. 

Stel dat je een bestaande woning in Almere-Haven koopt voor € 450.000,-, dan moet je al snel € 9000,- aan overdrachtsbelasting betalen.

Wanneer ben ik in onderhandeling voor een woning?

Onderhandelen voor je woning is vrijblijvend. Onderhandelen wordt pas bindend na tekenen van de overeenkomst tussen jou en de verkopende partij.

Heb jij advies nodig bij het uitbrengen van je bod of hulp nodig bij het onderhandelen? Neem contact met ons op of bekijk onze diensten als aankoopmakelaar.

 

Mag er worden geboden door een andere partij als ik in onderhandeling ben?

Ja, het is mogelijk dat er door andere geïnteresseerde partijen wordt geboden terwijl jij in onderhandeling bent voor een woning. De verkoper is namelijk vrij om te beslissen of hij wel of niet een bod van een andere partij accepteert. 

Kan de prijs worden verhoogd tijdens een onderhandeling?

Ja, tijdens een onderhandeling over de aankoop van een woning kan de vraagprijs worden verhoogd door de verkopende partij. Als de prijs wordt verhoogd heb je als kopende partij de keuze om de onderhandeling te stoppen.

Wanneer komt de koop tot stand?

De koop van een woning komt tot stand op het moment dat zowel de koper als de verkoper de koopovereenkomst hebben ondertekend. Hierbij is het van belang dat beide partijen akkoord zijn gegaan met de voorwaarden die in de koopovereenkomst zijn opgenomen, zoals de koopprijs en ontbindende voorwaarden. Na ondertekening van de koopovereenkomst heb jij als kopende partij nog drie dagen bedenktijd om de koop te ontbinden. 

Als de bedenktijd is verstreken en geen gebruik gemaakt is van de ontbindende voorwaarden is de koop definitief gesloten.

Wat is een energielabel van een woning?

Tijdens de zoektocht naar een nieuwe woning raden we je aan naar het energielabel te kijken. Heb je je ooit afgevraagd hoe energiezuinig het huis dat je gaat bezichtigen is? Het energielabel laat dit zien. Het label is gebaseerd op verschillende kenmerken zoals de isolatie, ventilatie, verwarming en zonnepanelen. Het label loopt van A tot en met G, waarbij A staat voor zeer energiezuinig en G voor zeer onzuinig.

Het energielabel is verplicht bij de verkoop of oplevering van een woning. Als je je huis wilt verkopen moet je het energielabel overhandigen aan de koper of huurder. Het kan ook verplicht zijn bij het aanvragen van subsidies voor energiebesparende maatregelen.

Een energielabel is niet alleen belangrijk voor de energiezuinigheid van een woning, maar kan ook invloed hebben op de waarde en verkoopbaarheid van de woning. Een woning met een hoger energielabel kan namelijk meer waard zijn en verkopen wij sneller dan een woning met een lager energielabel.

Hoe werkt de AVG in de makelaardij?

Als makelaar houden wij ons aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit betekent dat wij zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens en dat deze  alleen gebruikt worden voor het doel waarvoor jij ze ons hebt verstrekt.

Wij hebben passende technische en organisatorische maatregelen genomen om de persoonsgegevens te beveiligen en te beschermen tegen ongeoorloofde toegang of gebruik. Daarnaast informeren wij jou over je rechten met betrekking tot je persoonsgegevens en zijn wij verplicht om een datalek te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens en de betrokkenen partijen indien nodig.

Zo vragen wij jou als klant enkel AVG-proof om een legitimatiebewijs. Dat wil zeggen dat we legitimatiebewijzen opvragen zonder BSN of pasfoto en altijd een CCD opvragen van partijen waar wij mee samen werken.

Wat is NHG?

Als je een woning koopt met een maximale aankoopprijs van € 405.000,- dan kan jij in aanmerking komen voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Met NHG profiteer jij namelijk van verschillende voordelen, zoals een lagere hypotheekrente en bescherming tegen financiële risico’s bij bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of scheiding.

Als je door omstandigheden niet meer in staat bent om jouw hypotheek te betalen, kan NHG helpen om jouw hypotheekschuld te verminderen. 

Uiteraard gelden hier een aantal voorwaarden. Zo geldt er een maximale aankoopprijs van € 405.000,- euro en heb je de verplichting om de hypotheek binnen een bepaalde termijn af te lossen.

Wat is opkoop bescherming?

Opkoopbescherming is bedoeld om de betaalbaarheid en beschikbaarheid van sociale huurwoningen te waarborgen. Door de stijgende huizenprijzen en de schaarste op de woningmarkt kan het voor particuliere investeerders aantrekkelijk zijn om sociale huurwoningen op te kopen en deze te verhuren tegen veel hogere prijzen.

Als jij gebruik maakt van opkoopbescherming, dan kan jij de woning voor dezelfde prijs kopen als een particuliere investeerder. Hierdoor blijft de sociale huurwoning beschikbaar voor mensen met een laag inkomen en wordt voorkomen dat deze woningen uit de markt verdwijnen.

De opkoopbescherming is geldig voor de betaalbare woning. In 2023 is die grens gelijk aan de NHG grens van € 405.000,-. Alle woningen met een hogere WOZ waarde dan dit bedrag vallen niet onder de opkoopbescherming.

Mag mijn aankoopmakelaar ook mijn huis verkopen?

Ja, makelaars mogen de huizen van aankoopklanten ook verkopen. Echter mogen wij een woning van een verkoopklant niet aan een aankoopklant verkopen.