Wat zijn kosten koper en hoeveel krijg ik terug?

Kosten koper terugvragen na de aankoop van jouw nieuwe woning? We krijgen nog al eens de vraag hoe dit werkt. Ook jij vraagt je misschien wel af wat deze kosten zijn en hoeveel je terug kunt vragen van de belastingdienst? In dit artikel vertellen we je meer over de definitie van de kosten koper, geven we een rekenvoorbeeld en leggen wij je uit hoe je het zelf kunt berekenen. 

Wat zijn kosten koper?

Misschien zag jij op een Funda advertentie kosten koper (k.k) staan. Dit is een verzamelbegrip of afkorting voor de extra kosten die je maakt voor de aankoop en eigendom van een koophuis. Dit gaat bijvoorbeeld om de notariskosten en overdrachtsbelasting, die je betaald  als je bij de notaris bent geweest. Mocht jij een nieuwbouwwoning op het oog hebben of willen kopen dan maak je een aantal van deze kosten niet en is er sprake van vrij op naam (v.o.n.).

Kosten koper voorbeelden

Hiervoor beschreven wij al een tweetal voorbeelden van kosten die je maakt tijdens de aankoop van een bestaand koophuis. Naast de notariskosten en overdrachtsbelasting kan je ook denken aan de volgende voorbeelden van kosten koper:

 • Notariskosten: Kosten voor het opstellen van de koopakte, te denken valt aan de akte van levering.
 • Makelaarskosten: Maak jij bijvoorbeeld gebruik van een aankoopmakelaar of verkoopmakelaar, bijvoorbeeld bij Van Dort Makelaardij. Dan valt dit onder de kosten koper.
 • Bankgarantie: Je moet als koper van een huis kunnen tonen dat jij het huis kunt betalen. Mocht je dit willen laten voorschieten door de bank, dan betaal jij voor de bankgarantie.
 • Bouwtechnische keuring: Kosten voor de bouwkundige inspectie, voor- of voorbehoud van de aankoop van je nieuwe woning.
 • Overdrachtsbelasting: In Nederland betaal je belasting over roerende zaken, voor de aankoop van een roerende zaak. zoals een nieuwe woning, betaal je overdrachtsbelasting.

Vrijstelling overdrachtsbelasting 2023

Er zijn een aantal gevallen, waarin je vrijstelling kunt krijgen voor de overdrachtsbelasting. De vrijstelling voor de overdrachtsbelasting geldt in 2022 voor de volgende gevallen:

 • Jij bent starter en koopt je eerst woning
 • De aankoopprijs is niet groter dan € 400.000,-
 • Je bent onder de 35 jaar.

Komt jouw situatie niet overeen met de hierboven genoemde voorwaarden, dan geldt het tarief van 2%. In 2023 wordt deze situatie veranderd. De grens van de overdrachtsbelasting wordt per 1 januari 2023 verhoogd naar € 440.000,-

Hoeveel zijn mijn kosten koper?

Misschien zie je door al die bomen het bos niet meer en vraag je jezelf af hoeveel jouw kosten zijn. Dit hangt allereerst af van de aankoopprijs van je woning en de kosten van derde partijen die je inschakelt bij de aankoop van je woning, maar hoe zit dat precies? We hebben speciaal voor jou een voorbeeld uitgewerkt hoe je dit kunt berekenen. 

Jouw kosten koper berekenen

Het percentage van de kosten is vaak 5 tot 6% van de aankoopprijs van je woning. Koop jij bijvoorbeeld een woning voor 300.000,-, dan zijn je kosten koper ongeveer (300.000,- X 0,05) = 15.000,-

Laten wij het specifieker maken in het geval van een aankoopprijs van € 300.000,-:

 • Overdrachtsbelasting (2%): € 6000,-
 • Aanvraagkosten NHG: € 1200,-
 • Notariskosten: € 1500,-
 • Taxatierapport: € 650,-
 • Advies & bemiddelingskosten: € 2500,-
 • Bankgarantie: € 400,-
 • Bouwkundige keuring: € 350,-
 • Totaal: € 12.600,-

Hierbij komen de eventuele kosten voor een aankoopmakelaar bij. Veel mensen hebben afgelopen tijd gebruik gemaakt van een aankoopmakelaar, vanwege de hevige concurrentie op de woningmarkt.

Kan ik mijn kosten koper meefinancieren?

Veel mensen vragen zich af of zij deze extra kosten kunnen meefinancieren. Dit kan helaas niet. In 2022 en 2023 mag je niet meer dan 100% van je woningwaarde financieren. Dit betekent dat je de kosten koper, niet kunt meefinancieren in je hypotheek.

Hoe kan ik mijn kosten koper terugvragen?

Veel kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Advieskosten, bemiddelingskosten, taxatiekosten en notariskosten mag je als kosten koper fiscaal aftrekken. Mocht je gebruik maken als starter van de NHG, dan mag je deze kosten aanvullend aftrekken. Deze kosten geef je op over het belastingjaar, waarin jij je woning hebt aangekocht.

Wist je dat je op kosten koper kunt besparen? Bij Van Dort Makelaardij zijn wij transparant en denken wij graag met je mee. Ben jij benieuwd naar onze kosten als aankoopmakelaar of verkoopmakelaar? Neem dan contact met ons op.


Andere relevante artikelen: