Wat is een energielabel en is deze voor huizenkopers belangrijk?

Wist je dat jij als eigenaar van je woning verplicht bent om een energielabel beschikbaar te stellen aan de verkopende partij? Je vraagt je misschien af waarom precies en hoe belangrijk dat is? In dit artikel vertellen we je meer over de uitkomsten van een recent onderzoek van Funda naar de urgentievan een energielabel. 

Wat is een energielabel?

Wat is een energielabel precies? Een energielabel laat zien hoe energiezuinig je woning is. Het geeft aan of je woning veel of weinig energie verbruikt. Woningen met een A+++- label zijn het aller zuinigst en de minst zuinige woningen krijgen een G-label. Wél zo makkelijk voor de kopende partij als hij zijn nieuwe woning verduurzamen moet of van het gas af wil.

Is een energielabel belangrijk?

Een energielabel is belangrijk. Jij bent als verkopende partij van je woning verplicht om je energielabel beschikbaar te stellen.

Uit onderzoek van Funda blijkt dat de helft van de consumenten (53%) het belangrijk te vinden welk energielabel een woning heeft. Echter, blijkt dat wanneer de zij daadwerkelijk een huis gaan kopen, dit minder belangrijk gevonden wordt. Hieronder hebben we de belangrijkste resultaten uit het onderzoek voor je samengevat.

  • 66% van de ondervraagden is voldoende tot goed op de hoogte over het doel van een energielabel;
  • 1/3 van de consumenten weet dat de boete voor het ontbreken van een energielabel eind is vorig jaar is verhoogd naar 435 euro;
  • 90% van de ondervraagden weet dat een energielabel vermeld moet worden in de verkoopadvertentie
  • 54% van de mensen weet niet wanneer het beste moment is om het energielabel aan te vragen, bij de verkoop van het huis. 
  • 33% van de mensen geeft aan de verkoopmakelaar raad te plegen bij het energielabel.

Energielabel is een financiële overweging

Voor de meeste consumenten lijkt de keuze voor een energielabel vooral een financiële overweging. Dit blijkt uit het feit dat de ondervraagden die het energielabel belangrijk vinden, in de meeste gevallen van mening zijn dat een gunstig energielabel een woning meer waard maakt. Ondervraagden die het hiermee oneens zijn, vinden het energielabel vaak onbelangrijk.

(Funda, april 2022)

Van Dort Makelaardij aanspreekpunt voor informatie

Wij helpen je graag met het opstellen van de beschikbare documenten voor de verkoop, inclusief het energielabel. Wil jij meer weten wat we voor je kunnen betekenen? Vraag direct een vrijblijvend verkoopadviesgesprek aan.

Relevante artikelen: