Wat is mijn WOZ-waarde?

We schreven begin dit jaar over de toegenomen WOZ-waarde. In het begin van 2022 is de WOZ-waarde voor het vijfde achtereenvolgende jaar toegenomen. Maar wat is jouw WOZ-waarde precies en hoe wordt deze bepaald? In dit artikel vertellen we je meer over de betekenis van de WOZ en waarom de WOZ van waarde is.

De WOZ (Waardering Onroerende Zaken) is een wet die door de Nederlandse overheid sinds 1994 in werking is. Deze wet is opgesteld met als doel om op gelijke manier belasting te heffen over alle onroerende zaken. Dit heeft betrekking op jouw onroerend goed, namelijk je woning. De gemeente is uitvoerder van de WOZ en deze bepaalt de waarde van je woning. De WOZ-waarde wordt elk jaar opnieuw achteraf vastgesteld. De WOZ-waarde die begin dit jaar is vastgesteld heeft betrekking op jouw woning in het vorige jaar.

Doel van mijn WOZ-waarde?

De WOZ-waarde is natuurlijk met een doel ingesteld. Zoals we al beschreven is de WOZ-waarde in werking gesteld om belasting te kunnen heffen over alle onroerende goederen, dus ook jouw woning. Maar door welke overheden en voor welke belastingen wordt de WOZ-waarde gebruikt?

Waterschap

Dit wordt gebruikt voor de watersysteemheffing.

Gemeente 

De gemeente gebruikt de WOZ-waarde om jouw onroerendezaakbelasting te berekenen en heffingen over het riool en afval te verrekenen.

Belastingdienst

De belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde als uitgangspunt tijdens de jaarlijkse opgave van inkomstenbelasting.

Het eigenwoningforfait in belastingbox 1 komt voort uit de WOZ-beschikking. Over het algemeen geldt hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer jij moet betalen aan belasting.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?

Zoals beschreven wordt de WOZ-waarde uitgevoerd door de gemeente. Maar hoe wordt deze bepaald? De gemeente bepaald de WOZ-waarde van jouw woning aan de hand van de volgende factoren:

  • De grootte van je woning
  • Gebruiksoppervlakte van je woning
  • Bouwjaar
  • Woningtype en ligging
  • Oppervlakte van het perceel

De gemeente bepaalt de waarde van jouw woning (WOZ-object) op basis van de geschatte marktwaarde. Deze wordt zoals eerder beschreven gepeild in het voorgaande jaar op 1 januari.

Wijziging WOZ wetgeving in 2022

Tot en met 2021 werd er voor een WOZ gebruik gemaakt van inhoud in vierkante meters, maar vanaf 2022 wordt er gebruik gemaakt van gebruiksoppervlakte. Met gebruiksoppervlakte wordt het aantal vierkante meters van een woning bedoeld waar daadwerkelijk kan worden gewoond. Om als zodanig te worden aangemerkt, dient een ruimte een stahoogte van minimaal anderhalve meter te hebben om te worden meegerekend in de WOZ.

Verschil tussen WOZ-waarde en een waardebepaling van mijn woning?

Wij merken soms dat een WOZ-waarde wordt verwart met een waardebepaling van je woning, maar een WOZ-waarde is niet hetzelfde als een waardebepaling. Wat zijn dan verschillen tussen een waardebepaling en de WOZ-waarde van je woning?

  • De WOZ-waarde is een waardebepaling aan de hand van het gemiddelde van de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Deze kan behoorlijk verschillen, want verbouwingen aan de woning zijn niet meegerekend.
  • Het voordeel van een waardebepaling is dat er  wordt gekeken naar prijsstijgingen in de lokale markt.
  • Een waardebepaling kan niet worden gebruikt worden bij het aanvragen van je hypotheek.

In sommige gevallen is het bijvoorbeeld veel interessanter om een waardebepaling te doen. Wil jij jouw woning laten verkopen en de prijs baseren op vraag en aanbod in de lokale markt. Neem contact met ons op voor een gratis waardebepaling.


Andere relevante artikelen: