Afgelopen maanden is de druk op de woningmarkt opnieuw toegenomen. De afgelopen jaren hadden we natuurlijk al te maken met een krapte op de woningmarkt, waardoor de prijzen zijn toegenomen. De prijzen zijn de afgelopen maanden niet gedaald, maar daarentegen is de hypotheekrente wel verhoogd. Hoe komt dit? In dit artikel vertellen we je meer over de spanning op de woningmarkt en delen we een prognose voor de woningmarkt voor de rest van dit jaar.
Actuele hypotheekrente stijgt; waar komt dit door?
Sinds het begin van februari is de hypotheekrente fors toegenomen, banken spreken zelfs van een versnelling van de tarieven. In totaal hebben we nu al 18 weken achter elkaar te maken met wekelijkse stijging van de rente. De hypotheekrente was in april al boven de 3%.
De stijging van de actuele hypotheekrente heeft te maken met een aantal factoren, wij leggen ze stap voor stap voor je uit.
Inflatie
De eerste belangrijke oorzaak voor een stijging van de hypotheekrente zijn de prijsstijgingen. Deze hoeven we vast niet voor je uit te leggen. Als gevolg van het tekort aan grondstoffen en de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen in supermarkt en tankstations fors toegenomen, ongetwijfeld iets wat je hebt gemerkt. Volgens het CBS is de inflatie in april met 9,6% hoger dan dezelfde maand vorig jaar.
Daling van het consumenten vertrouwen
Daarnaast brengen de stijgende hypotheekrente en de prijsstijgingen het vertrouwen van de consument in de woningmarkt verder in het nauw. De hoge huizenprijzen en het tekort aan woningen blijven de belangrijkste redenen van de mineurstemming onder huizenkopers.
Bouwprojecten stilgelegd als gevolg van de toegenomen kosten
De oorlog in Oekraïne en het tekort aan grondstoffen zorgt niet alleen voor inflatie, maar zorgt aan de productiekant ook voor enorme problemen. De oorlog veroorzaakte al direct grote onzekerheid, een prijsstijging en problemen in de toeleveringsketen. De aanvoer van veel grondstoffen, zoals staal, klei en aluminium is flink in de problemen gekomen. Het gevolg is dat enkele projecten al stilgevallen zijn of worden uitgesteld. Dit als gevolg van het oplaaien van de discussie tussen opdrachtgevers en bouwbedrijven, wie voor de extra kosten moet opdraaien.
Enkele projecten zijn op dit moment al stilgevallen. Zo gaat de bouw van het conservatorium aan de Zuidas in Amsterdam en de bouw van een flink aantal seniorenwoningen in Leeuwarden niet door.
Gevolgen voor de lange termijn op de woningmarkt
Je vraagt je misschien af wat dit betekent voor de lange termijn op de woningmarkt of voor jou specifiek als je net een woning wil kopen. De verwachting voor de hypotheekrente in 2022 en wellicht de hypotheekrente in 2023 is niet bepaald gunstig. Dit heeft natuurlijk een groot gevolg op het bedrag wat jij als koper van de bank kunnen lenen. Echter zorgt de daling in het consumentenvertrouwen er wel voor, dat minder mensen risico’s durven te nemen en veel zullen overbieden zoals enkele maanden geleden. Dit biedt aan de andere kant ook weer een aantal kansen.
Ben jij benieuwd naar het woningaanbod of ben jij benieuwd wat jouw kansen zijn op de woningmarkt? Wij komen graag met je in contact en geven je graag advies over jouw mogelijkheden en de bezichtiging van je toekomstige droomwoning.
Relevante artikelen: