Hypotheekrente vlakt iets af, wat betekent dit voor jouw verhuisplannen?

Ruim een maand geleden vertelden wij jullie over de toegenomen spanning op de woningmarkt en de stijging van de hypotheekrente. De hypotheekrente is sinds september met ongeveer 2 procentpunt gestegen ten opzichte van het laagste punt in september 2021. De rentestand bevindt zich daarmee op het niveau van begin 2015. Als je dat in vergelijking trekt met de crisis zo’n tien jaar geleden, dan is dit percentage nog steeds erg laag. Destijds schommelden de rentes tussen de vier en zes procent.

Slechts een paar werken later merken wij dat de stijging van de rente lijkt af te vlakken. Tussen 16 mei en eind mei steeg de rente wekelijks met gemiddeld 0,06%, ten opzichte van 0,15% in de week ervoor. Wil jij verhuizen en wil jij weten wat dit voor jouw situatie betekend? In dit artikel vertellen we je er graag meer over.

Koopwoningen zijn duurder geworden

De toegenomen hypotheekrentes hebben tot op heden niet voor een daling in woningprijzen gezorgd. Sterker nog, de prijzen van koopwoningen waren afgelopen april 19,7% hoger dan in het afgelopen jaar.

Hiertegenover staat dat er minder huizen zijn verkocht als gevolg van de aanhoudende krapte.

Verwachting huizenprijzen 2023

Je vraagt je misschien af wat de impact is op de huizenprijzen? Experts verwachten dat de prijzen op dit moment 13,9% hoger zijn dan afgelopen jaar. De huizenprijzen zullen naar verwachting in 2023 en 2024 licht stijgen met 3,7% en 2,5%. Dat schrijft DNB in ​​haar laatste economische ontwikkeling en plannen.

Minder geldverstrekkers verhogen de hypotheekrente

Het aantal geldverstrekkers dat de hypotheekrente in de afgelopen weken hebben verhoogd is afgenomen. Slechts drie op de vijf geldverstrekkers hebben volgens Van Bruggen Adviesgroep hun rentes verhoogd.

Huizen eerder in de verkoop

Veel woningbezitters hebben gekozen om hun woning eerder te verkopen. De belangrijkste reden hiervoor is de hierboven beschreven rente, veel woningbezitters zijn namelijk bang dat de hypotheekrente in de aankomende tijd veel verder doorzet.

Dit heeft niet alleen het gevolg dat zij zelf minder kunnen lenen voor hun nieuwe woning, maar ook bang zijn dat ze hun woning voor minder geld kunnen verkopen dat ze nu kunnen doen.

Wat betekent dit voor jouw verhuisplannen?

Twijfel jij door de hypotheekrente om te gaan verhuizen of ben jij op zoek naar een koopwoning in Almere, Hilversum of ‘T Gooi? Dan is het volgende belangrijk:

  • Zorg dat je je goed en actueel laat adviseren over het maximale bedrag dat je kunt lenen, de rentes nemen toe en het bedrag dat je daardoor kunt lenen ook.
  • Heb je een bestaand huis? Laat je niet gek maken om je huis snel te verkopen, maar maak een goed doordachte keuze.
  • Het woningaanbod neemt af door de aanhoudende krapte, neem bijvoorbeeld ons als aankoopmakelaar in overweging om meer kans te maken en met je huidige financiële mogelijkheden een goed bod te doen.

Ben jij nieuwsgierig naar wat wij als verkoopmakelaar of aankoopmakelaar kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een kop koffie en een adviesgesprek.

Relevante artikelen: