Aantal hypotheekaanvragen door starters neemt af, wat betekent dit voor jou?

Wil jij een huis kopen als starter? Een paar weken geleden schreven we over de toegenomen spanning op de woningmarkt, maar voor starters is de woningmarkt nog ingewikkelder geworden. Dit blijkt bovendien uit het aantal hypotheekaanvragen door alleenstaanden. Ten opzichte van vijf jaar geleden is het aantal hypotheekaanvragen door singles met 25% gedaald. In dit artikel leggen wij je uit hoe dit komt en geven we jou als starter enkele tips. 

Woningmarkt is voor een starter minder interessant geworden

Het aantal hypotheekaanvragen door starters is fors gedaald. Hieronder lees je waarom.

Weinig starters komen in aanmerking voor een koopwoning in de randstad

Ben jij een starter en alleenstaand? Als alleenstaande is het nog lastiger om te starten, in vergelijking met een startend stel op de woningmarkt. Dit blijkt ook uit het aantal singles dat als starter een hypotheek aanvraagt. Vooral in de randstad neemt het aantal alleenstaanden dat een hypotheek aanvraagt af. In veel grote steden komen alleenstaanden met een modaal inkomen slechts voor 1% van het woningaanbod in aanmerking.

Een kluswoning is voor een starter minder interessant geworden door de prijs

Een kluswoning kopen om als starter op de woningmarkt de kosten te drukken is geen interessante optie meer. Doordat starters steeds meer moeten bieden voor de aankoop van hun nieuwe woning, is een grote verbouwing meefinancieren geen optie meer. Hiernaast zijn de materialen voor het verbouwen steeds duurder geworden of niet te krijgen.

Wil jij als starter toch een woning kopen? Dit is waar je op moet letten

Heb ik een aankoopmakelaar nodig?

Het is niet verplicht om een aankoopmakelaar in te schakelen, maar het is wel verstandig. Wist jij dat het gros van de woning die aangekocht worden door mensen met een aankoopmakelaar? Van Dort Makelaardij kan je hierbij helpen. Wij denken graag met je mee en gaan samen binnen met je op zoek naar een woning in de lokale markt binnen je mogelijkheden.

Daarnaast komen er bij een aankoop veel zaken kijken. Hierbij valt te denken aan de onderzoeksplicht van als koper, energielabels en bouwkundige keuringen. Hier kunnen we je zorgvuldig ontzorgen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als je de woning hebt aangekocht.

Kan ik een starterslening aanvragen?

Ga jij je eerste huis kopen? Dan is het goed om te kijken of je in aanmerking kunt komen voor een starterslening. De starterslening is een aanvullende lening op je normale hypotheek voor de aankoop van je eerste koophuis. Het is een extra lening naast je normale hypotheek. Met de starterslening kan je het verschil overbruggen tussen de prijs van het huis en je maximale startershypotheek. Dit geeft je misschien wel extra slagkracht om jouw starterswoning aan te kunnen kopen.

Wil jij meer weten over jouw mogelijkheden op de woningmarkt of vrijblijvend met ons kennismaken? Neem dan contact met ons op.

Relevante artikelen: