Wat te doen met overwaarde van je huis?

Stel, je hebt een gedeelte van je hypotheek afgelost of je huis is meer waard dan je hypotheek. Wat kan je doen met de overwaarde van je huis? In dit artikel vertellen we je meer over het gebruik van de overwaarde op je woning.

Wat mag je met overwaarde doen?

Overwaarde mag je vrij besteden. Of je dit slim investeert in een nieuwe woning of door te verduurzamen, het maakt niet uit. Je bent vrij om je overwaarde te investeren in een nieuwe auto, vakantie of als extra buffer te gebruiken voor je pensioen. 

Ben jij benieuwd of je overwaarde hebt? Doe dan een gratis waardebepaling. Na afloop van het gesprek ben jij op de hoogte van de geschatte waarde van je huis. Je berekent je overwaarde na afloop, door je huidige hypotheek af te trekken van je geschatte woningwaarde. Is het saldo positief, dan heb je overwaarde. Is het saldo negatief, dan heb jij een restschuld.

Hoe kan je de overwaarde van je huis gebruiken?

Als je een ruime overwaarde hebt dan is de kans groter dat je in aanmerking komt voor een een nieuwe lening of aflossingsvrije hypotheek. Heb je dit niet, dan kan je kiezen voor een opeethypotheek. Daarnaast kan je het laten uitbetalen. Houd er wel rekening mee dat je hierover geen hypotheekrente mag aftrekken, je maandlasten worden dus lager.

Overwaarde investeren in een nieuwe woning

Je kunt de overwaarde gebruiken voor verhuizen naar een andere woning. Hiervoor kan je je hypotheek verlagen, omdat je overwaarde op je vorige woning hebt. Je kunt kiezen om je overwaarde al voor de sleuteloverdracht van je nieuwe huis te gebruiken, door een overbrugginskrediet af te nemen. Gebruik je de overwaarde niet voor je nieuwe hypotheek, dan krijg je te maken met de bijleenregeling. 

Wil jij je overwaarde investeren in een nieuwe woning, maar ben jij nog op zoek? Ontdek ons woningaanbod.

Overwaarde investeren in vastgoed

Zie jij jezelf al liggen aan het zwembad van je tweede huis aan de Spaanse costa, of wil je dit als vastgoed gaan verhuren? Je kunt ervoor kiezen om de overwaarde te investeren in vastgoed

Als je overwaarde investeert in vastgoed en gebruikt als tweede woning. Dan valt dit onder je inkomen in box 3. Ga daarom in gesprek met je hypotheekadviseur om te sparren over de mogelijkheden en aandachtspunten.

Wist je dat?

Op het moment dat je de overwaarde investeert in het verduurzamen of verbeteren van je eigen woning is de rente fiscaal aftrekbaar in box 1. Dit omdat jouw hypotheekdeel in box 1 van je inkomstenbelasting valt.

Als je de overwaarde gebruikt voor luxe aankopen als een auto of vakantie, houdt er rekening mee dat dit in box 3 valt en jij dus niet in aanmerking komt voor fiscale aftrek. Daarintegen is het voordeel dat je tot 50% van de woningwaarde volledig aflossingsvrij in box 3 mag plaatsen. Dit komt jouw maandlasten ten goede, deze blijft lager. 

Overwaarde huis gebruiken voor schenking

Als je jouw overwaarde wil gebruiken om te schenken raden wij je aan om hier goed over na te denken. Grote banken adviseren om je hypotheek op te hogen of je overwaarde te gebruiken voor een schenking aan je familieleden. Dit is volgens hen fiscaal voordeliger, dan wanneer je het als erfenis gaat achterlaten. Dit is ten dele waar, want de successiewet heeft zowel betrekking op erf- als schenkbelasting. De te betalen belasting bij het gebruik van je overwaarde van je huis is bij erven of schenken even groot. 

Echter is door middel van hypotheek ophogen en schenken betaal je wel rente aan de bank. Onderaan de streep kan je de overwaarde wellicht beter in de stenen laten rusten, tenzij je helemaal geen hypotheek op je woning hebt. Daarmee voorkom je een stuk vermogensbelasting in box 3. 

Huis verduurzamen met overwaarde

Wij horen steeds vaker dat klanten gaan verduurzamen of verbouwen. Het is in deze tijd met hogere energieprijzen een goed idee om hiermee je vaste lasten te verlagen. Overigens heb  jij je investeringen ook sneller terug verdient. Je kunt bijvoorbeeld zonnepanelen aanschaffen of je huis isoleren. Als je dit combineert kom je daarnaast in aanmerking voor extra subsidie van het ISDE.

Ben jij benieuwd wat jij met je overwaarde op de woningmarkt kunt doen? Check dan ons woningaanbod in Almere of neem dan vrijblijvend contact op met Van Dort Makelaardij.

Overwaarde wat moet ik doen?

Relevante artikelen