BTW op zonnepanelen mogelijk afgeschaft in 2023

Ben jij nog niet begonnen met je huis verduurzamen? Dan is dit mogelijk nu je kans. Als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de toegenomen prijsstijging is het voor jou als huizenbezitter nog interessanter geworden om je huis te verduurzamen. Afgelopen maanden is de vraag naar het plaatsen van zonnepanelen verder toegenomen. Dit is niet alleen interessant om je maandlasten te verlagen, maar ook als investering als je je woning wilt verkopen.

BTW op zonnepanelen terugvragen

Wist jij dat je BTW op zonnepanelen kunt terugvragen? Als je als woningbezitter voor de eerste keer zonnepanelen aanschaft, dan kun je de 21% BTW die je hebt betaald terugvragen. Hiervoor is het belangrijk dat je naam op factuur staat en je de factuur en het energiecontract van jouw energieleverancier meegestuurd wordt in de aanvraag. Je kunt de BTW al terugvragen binnen zes maanden na afloop van het jaar waarin je hebt geïnvesteerd. 

Afschaffen BTW op zonnepanelen in 2023

Als het aan het kabinet ligt dan verdwijnt de regeling over het terugvragen van de BTW in 2023. Dit is beschreven in het voorstel van staatssecretaris Martin van Rij. Hierbij is ook een zogenoemde internetconsultatie opengesteld, waarin je als voorstander of tegenstander argumenten over het voorstel kunt indienen. Deze kan dan meegenomen worden in de besluitvorming. 

Het wetsvoorstel van de staatssecretaris is positief ontvangen, maar zou nog kunnen stranden als er financiele bezwaren komen, die het kabinet voorlopig niet hebben kunnen inschatten.

Wat betekent het afschaffen van de BTW voor jou?

Mocht het wetsvoorstel er door komen, dan is het verdwijnen van de regeling over het terugvragen van de BTW op zonnepanelen erg interessant voor jou als woningbezitter. 

Momenteel wordt de huidige regeling als erg omslachtig ervaren en kan de toekomstige wetgeving voor minder administratieve rompslomp zorgen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 80% van de Nederlands geen gebruik maakt van de regeling. Het verdwijnen zal aan de andere kant zorgen voor lagere administratieve druk bij de belastingdienst, omdat particulieren vaak niet weten hoe ze de BTW moeten terugvragen.

Ben jij nieuwsgierig of het verstandiger is om je woning te verkopen of juist te verduurzamen? Of wil jij weten wat de waarde is van je woning als gevolg jouw duurzame oplossingen? Vraag dan een gratis waardebepaling aan. 

Lees meer over de impact van duurzame oplossingen op jouw woning in ons artikel over de betekenis van het energielabel van je woning.

Relevante artikelen: