Hoe wordt de vraagprijs van jouw huis bepaald?

Wil jij je huis verkopen en ben jij benieuwd hoe de vraagprijs van jouw huis wordt bepaald? Je kunt je natuurlijk voorstellen dat de vraagprijs invloed heeft op de interesse in je huis. Wij denken graag met je mee en vinden het belangrijk dat je absoluut tevreden bent over de verkoopprijs van je woning. In dit artikel leggen wij je daarom uit hoe wij voor jou de vraagprijs bepalen.

Invloed van externe factoren

Veel makelaars roepen tegenwoordig dat de locatie het meest essentieel is in de vraagprijs. Echter komen veel meer factoren om de hoek kijken bij het bepalen van de prijs. Allereerst is het goed om te beseffen dat de prijs sterk afhankelijk is van een aantal externe factoren. Namelijk de rentestanden en de financiële situatie in ons land. We zagen de afgelopen weken bij Van Dort Makelaardij de vraag en het aantal bezichtigingen licht afnemen als gevolg van de toegenomen hypotheekrente, waarover wij een aantal weken geleden schreven. Hoe zorg je er dan voor dat jouw woning opvalt in de markt?

Hoe wordt de vraagprijs van een woning bepaald?

De daadwerkelijke verkoopprijs bepalen we pas echt tijdens een waardebepaling. Tijdens deze vrijblijvende afspraak gaan we samen met jou in gesprek over de reden van je verkoop en doen wij een grondige inspectie in jouw woning. Na afloop van deze inspectie berekenen wij de vraagprijs van je huis en geven wij een advies, waarna wij met jouw akkoord en bevindingen de woning in de markt kunnen zetten.

Na afloop van de inspectie vergelijken wij de verkoopwaarde van jouw woning met andere woningen en geven wij je een advies verkoopprijs. Tijdens deze inspectie komen de volgende onderdelen aan bod:

  • Inhoud / oppervlakte
  • Ligging
  • Reden van de verkoop
  • Taxatiewaarde
  • WOZ-waarde
  • Waarde van de grond
  • Eventuele (ver)bouwkosten
  • Mogelijke waardevermeerdering aan je huis

Jaarlijks zijn wij betrokken bij een groot aantal verkopen van woningen in Almere, Hilversum en het Gooi. Met deze lokale expertise weten wij exact wat er in de markt speelt en hebben wij een realistisch beeld van de verkoopwaarde van jouw woning.

Psychologische vraagprijs gebruiken?

Wij krijgen nog al eens de vraag waarom we woningen in de markt zetten met ronde bedragen. In supermarkten wordt er nog al eens gebruik gemaakt van psychologische prijzen om een product goedkoper te laten lijken. Maar uit onderzoek van Funda blijkt dat een psychologische vraagprijs bij een woning niet leidt tot meer verkopen.

Moet ik de vraagprijs van mijn huis verlagen?

Helaas komt het voor dat er een bod wordt gedaan onder de vraagprijs van een huis, of dat biedingen uitblijven. Soms krijgen wij dan de vraag of de vraagprijs van het huis verlaagd moet worden. Echter, is dit iets wat we samen goed moeten overwegen. Dit komt omdat het een mogelijk slechtere onderhandelingspositie met zich mee kan brengen, doordat het lijkt dat jij je woning niet kwijt kunt. In sommige gevallen is het daarom beter om geduld te hebben en het verkoopproces opnieuw te evalueren.

Wil jij je huis verkopen en ben jij op zoek naar een verkoopmakelaar? Wij komen graag bij je langs! Neem vrijblijvend contact met ons op.