Aankoopcoach of aankoopmakelaar?

Het zal niemand ontgaan zijn dat de huizenmarkt in Almere en Amsterdam ontzettend gespannen is. Er zijn veel potentiële huizenzoekers op de woningmarkt en relatief weinig beschikbare woningen. Dat betekent dat op de meeste woningen erg veel mensen afkomen. De concurrentie is zelfs zo groot dat er in veel gevallen slechts 5% kans is dat je een huis gegund krijgt. Als je überhaupt een plek om te bezichtigen weet te bemachtigen.

Wat is een aankoopcoach?

Toch zijn er verschillende methoden om de kans om een woning gegund te krijgen te vergroten. Zo heeft Vereniging Eigen Huis het concept aankoopcoach in haar assortiment opgenomen. Met een aankoopcoach ga je eerst filteren om ervoor te zorgen dat je alleen op de juiste woningen reageert. Als je eindelijk een bezichtiging hebt geregeld, wil je natuurlijk niet teleurgesteld zijn in wat je te zien krijgt. Dat is verspilde moeite. Ook als je weet waarnaar je zoekt is het handig meer informatie te vergaren dan waar je zelf aan zou denken. Een coach leert je waar je op moet letten en welke vragen je moet stellen aan de verkopend makelaar. Sommige huizen lijken in een heel mooi jasje te zitten. Als je de vragenlijst leest staan er soms toch verontrustende zaken in. Deze zaken kun je met je coach doornemen om te bepalen of het een slimme zet is om een bod uit te brengen. Een coach vertelt je ook hoe je verstandig een bod uit kan brengen. Ook is het belangrijk dat je een goed bod uitbrengt. Wat is een goed bod? Lang niet altijd de hoogste! Het wel of niet stellen van ontbindende voorwaarden kan soms doorslaggevend zijn. Wat een coach ook voor je doet is samen met jou de koopovereenkomst doornemen of de verkopende partij er geen rare zaken in heeft opgenomen. Naderhand wil je ook dat de vervaltermijnen goed worden opgevolgd. Ook hierin staat de coach jou bij.

Verschil tussen een aankoopcoach en aankoopmakelaar?

Wil jij een huis kopen en ben jij benieuwd naar het verschil tussen een aankoopcoach en aankoopmakelaar? Een aankoopmakelaar weet vaak meer van de betreffende panden omdat dit een lokale speler is. Een aankoopmakelaar is ook meer betrokken bij het aankoopproces en gaat echt met je mee naar de bezichtigingen. Tijdens deze bezichtigingen zal de makelaar zelf de woning inspecteren op de bekende en minder bekende pijnpunten van woningen. Soms zijn bestaande lekkages relatief goed weggewerkt, maar weet een ervaren makelaar het te herkennen als een gerepareerd punt. Een ander verschil is de prijs die een coach rekent en de prijs die een aankoopmakelaar rekent. Vertrouw je op je eigen ogen en wil je vooral bijstand voor de bureaucratische rompslomp? Dan is aankoopcoach, die goedkoper is dan een aankoopmakelaar, wel wat voor jou. Wil je het aankoopproces helemaal samen bewandelen voor extra zekerheid, dan is een aankoopmakelaar een verstandige optie.